Ανακαίνιση σπιτιού και Παιδικό δωμάτιο: Τι χρώματα να επιλέξω και κατά πόσο αυτά θα επηρεάσουν την ψυχολογία του παιδιού μου

Είναι ο ερχομός του νέου σας μέλους στο σπίτι ή μήπως ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά; Όποιος κι αν είναι ο λόγος που επιθυμείτε να ανακαινίσετε και να διαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο, θα πρέπει σίγουρα να ενημερωθείτε για τη σημασία των χρωμάτων στους τοίχους και όχι μόνο, αλλά και πως αυτά επιδρούν στην ψυχολογία του παιδιού σας!

Όλοι γνωρίζουμε πως η δύναμη των χρωμάτων στη ζωή μας είναι μεγάλη και υπαγορεύεται πρώτα απ’ όλα από την ίδια τη φύση. Το μπλε του ουρανού και το γαλάζιο της θάλασσας, το πράσινο της φύσης, το κίτρινο του ήλιου, τα υπέροχα χρώματα του ουράνιου τόξου ακόμη και τα χρώματα του πρώτου μας δωματίου ή του σπιτιού, μας φέρνουν σε άμεση επαφή με το χρώμα.

Μπορούν άραγε τα χρώματα να μας επηρεάσουν ψυχολογικά; Σημαίνουν κάτι; Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται άμεσα με τις βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Κάθε χρώμα έχει ξεχωριστή σημασία και παίζει διαφορετικό ρόλο στην ψυχολογία του κάθε ανθρώπου, διότι ο καθένας από εμάς τα αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Επηρεάζει τη διάθεσή και τα συναισθήματά μας, βελτιώνει ή διαταράσσει τις συνθήκες του ύπνου, ακόμη βοηθάει σημαντικά στη συγκέντρωση.

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι για την επιλογή των χρωμάτων σε μία ανακαίνιση σπιτιού ή ακόμη πιο συγκεκριμένα στο παιδικό δωμάτιο καλό είναι να γίνεται με ορισμένα κριτήρια. Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα χρώματα χωρίζονται σε ψυχρά, που είναι τα χρώματα του ουρανού και της φύσης και σε θερμά, που είναι τα γήινα χρώματα. Τα ψυχρά χρώματα μπορούν να προκαλέσουν ηρεμία αλλά ορισμένες φορές και συναισθήματα θλίψης. Τα θερμά χρώματα προκαλούν το αίσθημα της θαλπωρής και της άνεσης αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλέσουν και έντονα συναισθήματα θυμού και νευρικότητας.

 

Πάμε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε για κάθε ένα από τα χρώματα το συμβολισμό τους και τι συναισθήματα προκαλούν.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Το κόκκινο είναι ένα χρώμα πλημυρισμένο από ένταση. Από το κόκκινο πηγάζουν έντονα συναισθήματα όπως αυτά της αγάπης, της θαλπωρής και της ζεστασιάς, αλλά και αυτά της επανάστασης και του θυμού.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Το κίτρινο συμβολίζει τη διαύγεια της σκέψης, τη χαρά της δημιουργίας, τη φιλοδοξία, τη δόξα τον πλούτο. Είναι το χρώμα του ήλιου και του χρυσού. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί και συναισθήματα μίσους.

ΜΠΛΕ

Το μπλε είναι το χρώμα της αρμονίας, της σοφίας της περισυλλογής. Συμβολίζει ηρεμία, λογική σκέψη και ψυχραιμία. Ηρεμεί το νου και την ψυχή μειώνοντας συναισθήματα άγχους και επιθετικότητας.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Το πράσινο συμβολίζει τη φύση, την ελπίδα, τη ζωή. Προκαλεί συναισθήματα ισορροπίας, προσφοράς και αλληλεγγύης και αρμονίας.

ΜΟΒ

Το μοβ είναι το χρώμα της σοφίας, της γνώσης και του οραματισμού. Συνδυάζει τη σταθερότητα του μπλε και την ένταση του κόκκινου. Προκαλεί συναισθήματα αυτοσυγκέντρωσης, ταπείνωσης και μελαγχολίας.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Το πορτοκαλί συμβολίζει, τη φιλία, τη χαρά, τον πλούτο και την αισιοδοξία. Προκαλεί συναισθήματα ευεξίας και ψυχικής τόνωσης.

ΛΕΥΚΟ

Το λευκό συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και την ελπίδα, την αγνότητα και την αθωότητα. Προκαλεί πραότητα και ισορροπία.

ΡΟΖ

Το ροζ συμβολίζει θηλυκότητα, τρυφερότητα, παιδικότητα. Προκαλεί έξαρση και αποδοχή πολλών συναισθημάτων.

 

Συμπερασματικά, πριν διαλέξετε τα χρώματα για την ανακαίνιση με τα οποία θα βάψετε τους τοίχους του παιδικού δωματίου θα πρέπει  να ξέρετε ότι το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι ενεργητικά χρώματα ενώ το μπλε, το πράσινο και το μοβ παθητικά. Το λευκό, το μαύρο, το γκρι και το μπεζ ανήκουν στα ουδέτερα.

Εσείς τελικά τι συνδυασμούς χρωμάτων θα επιλέξετε για τον προσωπικό χώρο του παιδιού σας; Κλείστε τώρα ένα ραντεβού μαζί μας! Έμπειροι επαγγελματίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τους πιο κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς και θα επιμεληθούν τη διακόσμηση για ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.