Γιατί ένας κήπος στον τελευταίο όροφο έχει περιβαλλοντική και οικονομική σημασία

Η φύτευση στις πόλεις σήμερα αναγνωρίζεται ευρέως ως ένας τρόπος βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και μείωσης της συνολικής θερμότητας, αλλά η έλλειψη χώρου και η υπερτιμημένη γη καθιστά δύσκολη τη δημιουργία νέων πάρκων και των χώρων πρασίνου.

Τα roof garden, λοιπόν, έρχονται στο προσκήνιο σαν μία όαση μέσα στην πόλη μας και σαν έναν αληθινό παράδεισο, που μπορούμε να δημιουργήσουμε στην ταράτσα του σπιτιού μας, απολαμβάνοντας ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης αλλά και διασκέδασης!

Τα roof gardens έχουν υπέροχη θέα και παρέχουν έναν έξυπνο και γρήγορο τρόπο για να απολαύσετε ένα ήσυχο καταφύγιο στην καρδιά της πόλης. Αλλά πέρα από τα διακοσμητικά οφέλη τους, υπάρχουν πολλά άλλα εντυπωσιακά και σημαντικά πλεονεκτήματα για την κατασκευή ενός κήπου στην ταράτσα μας.

 

 

Σημαντική ενεργειακή απόδοση

Οι κήποι στον τελευταίο όροφο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε λιγότερη και πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας. Παρέχουν μεγάλη μόνωση, διατηρώντας τη θερμότητα το χειμώνα και διατηρώντας τις θερμοκρασίες δροσερές το καλοκαίρι.

Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερα συστήματα κλιματισμού που τίθενται σε λειτουργία το καλοκαίρι και λιγότερη θέρμανση που χρησιμοποιείται το χειμώνα, εξ ου και η διατήρηση της ενέργειας και, στη συνέχεια, των χρημάτων.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κήποι στον τελευταίο όροφο μπορούν να τροποποιήσουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, να μετριάσουν τη ροή θερμότητας μέσω της στέγης και να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό, ειδικά στις θερμότερες εποχές της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 

 

Ενίσχυση ηχομόνωσης

Η μόνωση που παρέχεται από τα roof gardens δεν εφαρμόζεται μόνο στις θερμοκρασίες αλλά και στον θόρυβο. Ο συνδυασμός εδάφους και φυτών μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση, την αντανάκλαση ή την εκτροπή ηχητικών κυμάτων, παρέχοντας στο κτίριο εξαιρετική μείωση του θορύβου, ιδιαίτερα για τους ήχους χαμηλής συχνότητας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελές για τη μείωση της ηχορύπανσης σε πολυσύχναστες πόλεις ή περιοχές που βρίσκονται κοντά στα αεροδρόμια.

 

 

Προστασία από πλημμύρες

Η βροχή είναι “δωρεάν” νερό και ενέργεια που παίρνουμε από το περιβάλλον, και τα roof gardens είναι ιδανικά για να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Τα φυτά, που βρίσκονται στα roof gardens, χρησιμοποιούν αμέσως την βροχή και μερικές φορές η περίσσεια αποθηκεύεται, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Το καλοκαίρι, οι κήποι αυτοί, στον τελευταίο όροφο, μπορούν να διατηρήσουν έως και το 80% των βροχοπτώσεων, ενώ το χειμώνα μπορεί να φτάσει το 40%. Αφού χρησιμοποιηθεί το νερό, επιστρέφει στην ατμόσφαιρα μέσω της διαπνοής και της εξάτμισης.

Τα φυτά στις στέγες όχι μόνο συγκρατούν τις βροχές, αλλά και βοηθούν στη συγκράτηση της θερμοκρασίας τους, ενεργώντας ως φυσικά φίλτρα για κάθε νερό που τρέχει από το κτίριο. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα τοπικών πλημμυρών.

 

 

Βελτίωση στην ποιότητα του αέρα

Οι κήποι στον τελευταίο όροφο συμβάλλουν στη μείωση και το φιλτράρισμα μολυσμένων σωματιδίων αέρα και αερίων, όχι μόνο μέσω των φυτών και της διαδικασίας φωτοσύνθεσης, αλλά και μέσω εναπόθεσης στον αναπτυσσόμενο χώρο.

Οι πράσινες στέγες μπορούν επίσης, να συμβάλουν στη μείωση της κατανομής σκόνης στον αέρα και στην παραγωγή νέφους, γεγονός που οδηγεί στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις αστικές περιοχές.

 

 

Αύξηση της αξίας του ακινήτου

Ένας σημαντικός λόγος να προχωρήσεις στη δημιουργία roof garden είναι η αύξηση που προκύπτει στην εμπορική αξία των κτιρίων αλλά και στην αντικειμενική τους αξία, λόγω της υψηλής βαθμονόμησής τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου.

Τα roof gardens είναι υπέροχες προσθήκες σε ένα σπίτι ή ένα κτίριο, ειδικά σε αστικές περιοχές. Εξετάστε τη δομική ακεραιότητα της οροφής σας πριν αποφασίσετε να δημιουργήσετε έναν κήπο στον τελευταίο όροφο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν πολλά σύνθετα συστατικά, όπως η άδεια, η πρόσβαση, το νερό, το σύστημα άρδευσης και η έκθεση στον ήλιο και τη θερμότητα.

 

 

Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας τώρα για τη δημιουργία μιας πραγματικής όασης στην ταράτσα του σπιτιού σας!