Τι πρέπει να προσέξετε στην ανακαίνιση του σπιτιού σας

Όπως κάθε τι στην ζωή μας, έτσι και την ανακαίνιση, την διέπουν βασικοί κανόνες που πρέπει να παραμένουν απαράβατοι. Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς, μπορεί να σημαίνει κίνδυνο για την ίδιο το ακίνητο αλλά και για όσους ζουν κι εργάζονται μέσα σε αυτό. Άρα λοιπόν, καλό είναι, εσείς που σκέφτεστε να ανακαινίσετε την περιουσία σας, να έχετε κατά νου τους παρακάτω κανόνες :

 

  1. Η Οικοδομική άδεια απαιτείται για κάθε εργασία στους εξωτερικούς χώρους μιας πολυκατοικίας, πέρα από την πλήρη συμφωνία όλων των ενοίκων.

 

  1. Το γκρέμισμα ενός τοίχου καθώς και η αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης, όσο απλή υπόθεση κι αν σας φαίνεται, εγκυμονεί κινδύνους σημαντικούς για την στατικότητα του κτηρίου. Συνεπώς, η συνεργασία με έναν ειδικό, προστατεύει εσάς και την περιουσία σας από λάθος κινήσεις, οι οποίες μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να επιβαρύνουν πάρα πολύ την τσέπη σας και στην χειρότερη να φανούν επιβλαβής για τη σωματική ακεραιότητα ή και την ζωή των ενοίκων.  Οι κολώνες και τα κεντρικά δοκάρια δεν πρέπει να πειράζονται σε καμιά περίπτωση, αφού είναι αυτά στα οποία στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα.

 

  1. Οι υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ειδικά αν το κτίριο είναι κατασκευασμένο προ εικοσαετίας ή περισσότερο, καλό θα είναι να ελεγχθούν. Είναι ασφαλέστερη και οικονομικότερη η εξολοκλήρου αντικατάστασή τους παρά να γίνονται εργασίες κάθε φορά που προκύπτει ζημιά.

 

  1. Το ιδιωτικό συμφωνητικό πριν από την έναρξη κάθε εργασίας πρέπει να υπογράφεται και να περιλαμβάνει αναλυτικά την κάθε εργασία. Επιπλέον με την συμφωνία αυτή θα καθορίζονται ο χρόνος παράδοσης του έργου, η αμοιβή και οι πιθανές ρήτρες για περιπτώσεις μη τήρησης της συμφωνίας ή των χρονοδιαγραμμάτων, είτε από πλευράς εργολάβου, είτε από πλευράς πελάτη (λήψη σχετικής άδειας, καθυστέρηση λήψης αποφάσεων κτλ).

 

  1. Ο σωστός Σχεδιασμός μιας ανακαίνισης σας προστατέυει από εκπλήξεις και προβλήματα. Πρέπει να καθορίζουμε τις προτεραιότητές μας και να μας είναι ξεκάθαρο το ποιες  παρεμβάσεις και εργασίες πρέπει και είναι δυνατόν να γίνουν. Η συνεργασία με έναν εργολάβο ή έναν αρχιτέκτονα προτείνεται, αφού εκείνοι μπορούν να διαπιστώσουν με σιγουριά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του κτιρίου. Τέλος, είναι βασικό οι εργασίες που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, να μπορούν να πραγματοποιηθούν, βάσει των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Η όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση του κόστους των εργασιών, θα μας προστατέψει από πιθανές εκπλήξεις.